Élelmezés


Kedves Látogató!
Mielőtt az élelmezésemről beszélnék, tudnotok kell, hogy bölcsis korú, 0-3 éves vagyok.
Dr. Mramurácz Éva élelmezés kutató mondta, és nagyon egyetértek vele, miszerint:
Nem vagyok kis felnőtt, kisgyermek vagyok!

Tudjátok? 1 éves koromra kb. 25 cm-t növök a születési hosszomhoz képest.
A születési súlyomat kb. megháromszorozom.
A második és harmadik évben kb.2-2,5 kg-ot gyarapodik a súlyom.
Azt is tudnotok kell, hogy ez nem törvényszerű egyéni eltérések vannak!

14-18 hó körül jelennek meg a rágásra alkalmas örlőfogaim. 2-3 éves koromra 20db. az-az zárt fogsorom van.
Ahhoz, hogy az étel kiürüljön a gyomromból, kell 3-3.5 óra.
Ezért az étkezések közötti "nassolások" nyújtják ezt az időt. Romlik az étvágyam! Ez azt jelenti, hogy nincs éhségérzetem. Ezért a fő étkezésekkor az étleleket visszautasítom, eltolódnak az időhatárok, az étkezési napirendi egyensúly felborul. A nassolásokra egyre igényesebb leszek, egyre gyakrabban és többet követelek és hipp-hopp, észre sem veszitek és a formás csecsemő, vagy kisgyermek testem hirtelen gombóccá alakul. Ez a csecsemő illetve kisgyermekkori elhízás, és ez nagyon káros!

Ilyenkor mivel megszűnik az egyébként természetes éhségérzet, nem, vagy csak rábeszéléssel, jutalom igérésével, tányér sétáltatással és más egyéb furfangosságok hatására fogok enni 1-1 falatot a főételből.

Étvágytalanságom esetén persze elsősorban a betegség kizárása a legfontosabb. Pl. nincs-e allergiám, felszívódási zavarom, idült fertőzésem, lelki problémám stb. Ha ezek közül valamelyik fennáll elsősorban azt kell rendbehozni, a Doktorbácsi, vagy Doktornéni tudja és segít. Ha a betegségek kizártak, akkor a fent jelzett rossz szokásaimon kell változtatni.

Tanulnom kell az evést kanállal, az ivást pohárból és ez sem egyszerű dolog. A kanalat, poharat fogni, annak tartalmát a számba juttatni nehéz feladat számomra. Eleinte még Nektek is. Hiszen el kell érnem egy bizonyos fejlettségi-érettségi szintet, hogy próbálkozzam ilyesmivel. Legyetek velem mindig türelmesek, várjátok meg, míg jelét adom szándékomnak, de akkor, engedjetek próbálkozni, gyakorolni, mert csak úgy leszek előbb-utóbb önálló. Persze amíg biztonsággal nem tudok pohárból inni szabad cumisüvegből is.
Ennél fontos, hogy ne fekvő helyzetben egyek vagy igyak belőle, mert ha a légcsövembe megy az étel, vagy ital, nehezen tudom felköhögni és könyen megfulladhatok!
Ha szomjas vagyok, akkor a legjobb, ha tiszta vizet adtok inni, az oltja a legjobban a szomjamat, pláne nyári nagy kánikulában, még ha én a teát, vagy a gyümölcsleveket szeretem akkor, is.
A bölcsiben is vizet kapok, ha szomjazom.
Ha etettek, vagy itattok akkor csecsemő koromban félig ülő helyzetben
tartsatok a karotokon. Székre, asztalhoz, csak ha már önállóan biztosan tudok ülni, akkor ültessetek.
Ha asztalnál eszem, nekem is fontos a szép teríték, a gusztusos tálalás (még ha én maszatolok, akkor is), ízek, színek harmoniája, a családdal való vidám együtt étkezés öröme. Így alakulnak higiéniai, és egyéb helyes szokásaim, esztétikai érzékem stb.
Ti vagytok nekem a minta, az utánozandó példa.
Ha minden helyzetben türelmesek, együttérzőek vagytok velem és bíztok bennem, nem szídtok meg ha valami nem sikerül, helyes szokásokra neveltek, egy-egy mozdulattal segítetek ha elakadok valamiben, magyaráztok, meggyőztök dolgok helyességéről vagy helytelenségéről, akkor gyorsan tanulok, önálló leszek. Azt fogjátok tapasztalni, hogy egyre kevesebb dologban és egyre kevesebb segítséget fogok igényelni. Nektek és Nekem is öröm, hogy sok mindent egyedül meg tudok tenni, hogy ügyes, önálló "Nagy lány, ill. Nagy fiú" lettem.