Megbetegedések és megelőzésük


Betegségek, egészségkárosodás korai felismerése megelőzése, és a betegségekkel kapcsolatos fontos tudnivalók.

A kisgyermekek ellenálló képessége kb. 8 éves korig fejlődik ki annyira, hogy többségében a  közösségi fertőző környezetet megszokva, ritkábban betegszenek meg különböző felső légúti betegségekben.

Az első közösségi hely a bölcsőde, bölcsődés korban a legfogékonyabbak a gyermekek a fertőző megbetegedésekre, hiszen ebben a korban a leggyengébb az ellenálló képességük.


Tudjuk, hogy minden ember teljesen egészségesen is más-más baktériumot, vírust hordoz magában, mely őt magát nem, de a környezetében tartózkodót megbetegítheti.

Már kisgyermek korban nagy hangsúlyt kell fektetnünk az egészséges életmódra nevelésre, az egészség megőrzésére, védelmére. Bár nem kerülhetők el teljes mértékben a fertőzések, hiszen a kisgyermekek életkori sajátosságaiknál fogva, mindent megfognak, szájukba vesznek (így ismerkednek a környezetükkel)

Mit is tehetünk gyermekünk egészségének védelmében!

Fontosnak tartjuk, már a terhesség időszakában, sőt azt megelőzően az édesanya egészséges életmódját, majd születéstől a Család egészséges életmódját.
Az egészséges életmódra nevelés, a betegség megelőzés fontos része:
- figyeljünk születésétől a külvilágra adott reakcióira, érzékszerveik épségére lát-e, hall-e, mozgása megfelelően fejlődik-e, hangadásának fejlődésére, esetleg hirtelen megváltozó viselkedésére stb. Minél korábban vesszük észre a rendellenességeket fejlődésükben anál nagyobb az esély a pozitív hatású fejlesztésre, gyógyításra, kezelésre megfelelő szakember megkeresésével!
- a jól kialakított napirend,
-az alapvető higiénés környezet, és szabályok kialakítása, betartása,
-a szabad levegőn tartózkodás, játszás és alvás
- az egészséges élelmezés, (megfelelő kalória, ásványianyag és vitamin bevitel- lásd élelmezés rovat)
- a megfelelő ruházat, öltözködés stb.

A bölcsődébe kerüléskor a kisgyermek új fertőző közegbe is kerül, az  ellenálló képességétől függően az első pár hónapban gyakrabban lehetnek különböző felső légúti betegségei, míg meg nem szokja új személyi és tárgyi környezetét. A betegségek gyakorisága függ attól is, hogy mely évszakban mekkora létszámú csoportba kerül a gyermek. A higiénés szabályok maximális betartása mellet is megfertőződhetnek amiatt, hogy mindent megfognak, szájukba vesznek, és a a higiéniai szabályokat még nem ismerik, nem tudják alkalmazni. Nem csak a bölcsődében van ez így, hanem utcán a felverődő por, szennyezett levegő miatt, közlekedési eszközökön, üzletekben és mindenhol, ahol a gyermek akár csak pár percet is tartózkodik.

Fontos, az alapvető higiéniai szabályokat már ebben korban kialakítani, hozászoktatni gyermekeinket.
Például:

-étkezések előtti kézmosás
-wc használat, pelenkacsere utáni kézmosás,
-saját pohárból ivás,
-zsebkendőbe alkarra, felkarra, vállra tüsszentés, köhögés, ha tenyérbe, akkor alapos kézmosás, -használt zsebkendő szeméttárolóba helyezése, majd kézmosás,
-lakás, tartózkodási helyiség gyakori, alapos szellőztetése,
- játékok fertőtlenítése, textília mosása  stb.


Mit teszünk, ha a gyermek a bölcsődében betegszik meg?
Ha aznap már a bölcsőde orvosa nem várható, vagy csak órák múlva érkezik, akkor a nevelő mérlegeli a tünetek alapján a megbetegedésre vonatkozó bölcsődei szabályok betartásával a teendőket, melyek a következők lehetnek:
Enyhébb tünetek esetén a délután érkező szülőt tájékoztatja a gyermek esetleges rosszabb hangulatáról, étvágytalanságáról, ha nem játszott csak feküdt, ha délután 37,0 és 37,5°C közötti a gyermek hőmérséklete. Ez esetekben kéri a szülőket, hogy figyeljék meg gyermeküket nem rosszabbodik-e az állapota majd az esti éjszakai órákban.
Nem hozhatja másnap reggel gyermekét a szülő bölcsődébe ha:
- a gyermeknek 37,5°C fölött van a hőmőrséklete,
- hány,
- hasmenése van,
- kiütéses,

- váladékos, gyulladt a szeme,
- ha előző este lázcsillapító kúpot adott gyermekének,
- ha sűrű zöld, vagy sárga váladék folyik az orrából.

Ha napközben a kisgyermeknevelő tapasztalja a fent leírt tüneteket és orvos nem várható akkor a pirossal írt esetekben azonnal telefonál a szülőnek, tájékoztatja a gyermek állapotáról és kéri, hogy jöjjön érte mihelyt tud, és vigye el a házi gyermekorvosához.
A feketével írt tünetek esetén, ha megérkezett délután a szülő, akkor irányítja orvoshoz gyermekével.
Minden esteben ad egy írásos értesítőt ( címe: "Értesítés Bölcsődei megbetegedésről") a gyermek megbetegedéséről, az észlelt tünetekről és az addig biztosított ellátásról. Ezekben az esetekben az Orvosnak oda kell adni ezt az értesítőt. Ha a gyermek meggyógyult erre kell ráíratni az orvos igazolását, arról, hogy a gyermek gyógyult és közösségbe mehet.

Fontos tudni, hogy ok nélkül, nem irányítunk senkit gyermekével orvoshoz!
Előfordul, hogy az orvoshoz irányított gyermek másnap igazolással visszatér. Azon a napon kötelesek vagyunk a gyermeket fogadni, de a gyermeken ha újból jelentkeznek a betegség tünetek, újral haza irányítjuk.
Ezekben az esetekben a szülők nem gondolnak arra, hogy nemcsak az ő gyermekük jár bölcsődébe. Sajnos a betegen bölcsődébe járó gyermek a csoporttársai többségét is megfertőzi, ha csak egy órát van is jelen, betegen a csoportjában.


Nem biztos, hogy gondolunk rá, de tudnunk kell, egy betegség kép fél óra alatt is sokat változhat pozitív és negatív irányban is, egyaránt. Ha a szülő, otthon nem tapasztalja azokat a tüneteket amit a bölcsődében a nevelő, az még nem jelenti azt, hogy a gyermek nem beteg, vagy gyógyult. Hiszen, orvoshoz irányítás előtt a bölcsődében az elsődleges ellátást amit azonnal biztosítani kell, azt a gyermek megkapja nevelőjétől, így a tünetek is változhatnak a betegség súlyosságának fügvényében.

Szeretnénk ha a jövő nemzedéke egészséges lenne!
Ezt közös erővel, a megelőzés lehetőségeit kihasználva, és az egészséges élethez való jogot figyelembe véve tudjuk csak megvalósítani.

Vigyázzunk gyermekeink, saját, és embertársaink egészségére is!