Pamdémiás terv

Védjük gyermekeink egészségét, előzzük meg a betegségek kialakulását!

Az első közösségbe kerüléskor eleinte, nemcsak a felsőlégúti betegségek alakulhatnak ki gyakrabban.
Közösségben a gyermekkori fertőző betegségek is gyakoribb előfordulásúak.
Ezek közé tartozik a bárányhimlő. A megbetegedések 70%-ában bölcsődés- és óvodás gyermekek fertőződnek meg (www.oek.hu).
A gyermekkori fertőző betegségek közül a bárányhimlő ma már sajnos nem veszélytelen a szövődmények kialakulásának lehetősége miatt.

Többet szeretne tudni a bárányhimlő veszélyeiről?

Nézze meg a
: www.nemleszekbaranyhimlos.hu oldalt!

Beszéljen házi gyermekorvosával, hosszú távú védelmet biztosíthat gyermekének!

Pandémiás terv H1N1 influenza megelőzésére
Melyek az új típusú influenza legjellemzőbb jelei?
-hirtelen magas láz,köhögés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás,izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, hidegrázás.
A légúti tünetek mellet esetenként előfordulhatnak gyomor-bélrendszeri tünetek is pl. hasmenés, hányás, hányinger.

Mennyi a lappangási ideje?
A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap.

Mi a teendő ha a fenti tüneteket észleli gyermekén, vagy magán valaki?
A legfontosabb teendő, hogy gyermekét azonnal a házi gyermekorvoshoz vigye. Hiszen az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról.
A felnőtt, a fenti tünetek jelentkezésekor, ha krónikus betegségben szenved, vagy hirtelen rosszabodni kezd állapota, vagy szövődmények lépnek fel (pl. néhány napos láztalanság után újból jelentkező, vagy hosszan 3-4 napon túl húzódó láz, fülfájás, nehézlégzés vegye fel kapcsolatát a háziorvosával.

Hogyan lehet csökkenteni, megelőzni a fertőzés veszélyét?
A fertőzés veszélye csökkenthető, ha kerülik a szoros érintkezéseket, és betartják az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kéz higiénére, a köhögés- tüsszentés etikettre.

Melyek a megfelelő kézhigiéne alapvető szabályai?
A kézmosás meleg vízzel és szappannal történjen, és legalább 20 másodpercig tartson. Azok az alkohol tartalmú kézfertőtlenítők, amelyek legalább 60%-os alkohol tartalmúak, szintén hatásosak.

Életben marad-e a vírus a különböző tárgyak felületén, pl.gépek, berendezési tárgyak, számítógép billentyűzet, tömegközlekedési eszközök fogantyúi, kapaszkodói stb.?
Igen. Az influenza vírus képes terjedni oly módon is, hogy valaki a kezével a különböző tárgyak megfogásával továbbítja az azokra került leüllepedett váladékcseppekben található vírust a saját nyálkahártyájára (szemébe, szájába, orrába). A szokásos módszerrel végzett gyakori takarítás elegendő a felületek és tárgyak tisztán tartására, külön fertőtlenítésre nincs szükség.

A megelőzés személyi feltételei, alapvető magatartási normák:
- Köhögéskor, tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája, és az orra elé! Használjon papírzsebkendőt! Ezzel megelőzhető, hogy mások elkapják a fertőzést.
-Használat után a zsebkendőt dobja a szemétgyűjtőbe, vagy ha nem elérhető, akkor az eldobásig tarsa zárható tasakban.
-Gyakran mosson kezet meleg vízzel, szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és zsebkendő használat után. Ezzel megakadályozhatja, hogy kezéről a szabad szemmel nem látható kórokozók a tárgyakra, felületekre, onnan mások kezére kerüljenek. Ne érintse szemét, orrát, vagy száját, ha megfog valamit mások után, üzeletben, munkahelyen, tömegközlekedési eszközökön stb.
-Influenza idején kerülje az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi) amelyek szintén növelik a fertőződés kockázatát.
-Lehetőség szerint kerülje a betegekkel való kontaktust.
-Zárt terekben gondoskodjon a gyakori, alapos szellőztetésről.
-Kerülje a zsúfolt helyeket, különösen a zsúfolt, zárt helyiségeket.
-Ha módja van rá, beszélgetés közben tartson minimum 1 méter távolságot más személyektől. Tömeges helyeken használjon eldobható szájmaszkot.

Mindezeket tegye saját és környezete egészségének megóvása érdekében!