Gondolkodtató


"A gyermek olyan mint a tükör.
A szeretetet nem kezdeményezi, de visszatükrözi.
Ha szeretetet kap, viszonozza azt, de ha nem kap szeretetet, nincs mit visszatükröznie"
( Ross Campbell)


Ők ma gyerekek!
Ha ma kihagyod az esti mesét, holnap már lehet, hogy nem is kéri a lányod, vagy fiad.

Ha ma nem ülsz le vele játszani, előfordulhat, hogy a jövő héten már késő lesz.

Ők ma gyerekek, s nem pótolhatod az önfeledt építést, babázást, mesélést úgy tíz év múlva, amikor már kevésbé szorítanak a megélhetési gondok, amikor már nem kell új szőnyeg, vagy bútor.

Ha most kihagyod az együttlét boldog perceit, évek múltán talán már a meghitt beszélgetéseket sem igénylik.

Ha most nem sétálsz velük kézen fogva, akkor pár év múlva végleg elengedik a kezed, és kapaszkodó nélkül elsodródhatnak.

Visszahozhatatlanok és megismételhetetlenek a gyermekkor napjai, hetei, hónpjai, évei.

Téglák ezek, melyekből és melyekre a felnőtt élet felépül.

Ha sok tégla hiányzik, labilis lesz az építmény...........................


Egy gyermek kívánságai
Édesanyám, Édesapám!

Első kívánság:
Add nekem az idődet!

Második kívánság:
Higgy nekem, bízz bennem!

Harmadik kívánság:
Szeress és hagyd, hogy szeresselek!

Negyedik kívánság:
Bocsáss meg nekem, fejezd ki megértésedet, ha tévedek! Add értésemre, hogy mindig van lehetőség, hogy újra kezdjek bármit! Engedd meg, hogy a tetteimért én vállaljam a felelősséget! Add tudtomra ha tévedtem, de ezt ne mások előtt tedd! Kérlek, ne hasonlíts engem másokhoz!

Ötödik kívánság:
Ne vegyél nekem olyan dolgokat, amelyekre valamikor Te hiába vágytál! Ne érezz bűntudatot, ha nem tudsz megadni mindent, amire fáj a fogam!( néha csak azért kérek valamit, hogy kiderüljön, hol a határ).

Hatodik Kívánság:
Kérdezz meg úgy igazából, hogy mi történt a bölcsődében, óvodában, iskolában, és figyelj arra, amit ilyenkor mondok! Beszélgess velem arról, hogy mit gondolok! Érdeklődj, hogyan oldom meg a feladatomat. Vitasd meg velem terveimet! Bátoríts választásaimban, és dícsérj bátran, ha megérdemlem!

Hetedik kívánság:
Büntess meg, ha rosszat teszek! ( Meg kell tanulnom különbséget tenni, jó és rossz között. Nem verésre gondolok). A büntetés után viszont bocsáss meg! Ismerd el, ha jót cselekszem! Sose parancsolj nekem, inkább kérj tőlem! (mert a kérés összetartozásunkat erősíti).

Nyolcadik kívánság:
Bánj velem úgy, mint a legjobb barátoddal! Figyelj rám, ha szeretnék valamit megbeszélni veled! Még gyerek vagyok ugyan, de nekem is vannak gondjaim, félelmeim, szorongásaim és aggodalmaim.
Kérlek vedd észre bánatomat és fájdalmaimat!

Kilencedik kívánság:
Erősíts meg abban, hogy szeretni fogsz, bármi történjen is! Hogy részed vagyok, valami különös érzelem, a szerelem teremtett!

Tizedik kívánság:
Taníts meg engem is a szeretet képességére! Adj hitet és nevelj belém bizalmat az emberek iránt! Hogy társat találjak majd a nagyvilágban, és a házamban otthon érezhessem magam.