Ez a mi napirendünk!


5 óra 30 perctől -8 óráig

Érkezünk a bölcsődébe, ha szükséges bilizünk, vagy wc-re ülünk, vagy éppen pelenkát cserélünk kísérőnk (Szüleink, Nagyszüleink stb.) segítségével. Kezet akkor is mosunk, ha nem kell pelenkát cserélni vagy wc-t, bilit használni, kézmosás után törölközünk, fésülködünk, és úgy megyünk be a csoportba. Kísérőnk elmeséli a nevelő néninek az előző nap délutáni-esti- éjszakai eseményeket, melyek velünk történtek és melyeket, fontosnak tartanak tudatni. Ha érkezéskor sírunk, a nevelő néni vigasztal, ölbe vesz, simogat, beszélget velünk, hogy könnyebben váljunk el Szüleinktől. Megsúgom, hogy Szüleink nem mindig gondolnak rá, hogy rövidebb ideig sírdogálunk, ha szeretetteljesen, de röviden búcsúznak el Tőlünk. Mikor megnyugodtunk a nevelő néni játékot ad, hogy szabadon játszhassunk, segít és játszik is velünk. Ha nagyon korán érkezünk és álmosak vagyunk, pihenhetünk, alhatunk is, míg mindenki megérkezik
7.45-től a fürdőszobába megyünk, Wc-t, bilit használunk vagy pelenkát cserélünk most már a nevelő néni segítségével. Itt próbálkozunk és gyakoroljuk a vetkőzést, öltözést, kézmosást, törölközést, fésülködést. Van rá időnk is, helyünk is, mert csak ketten-hárman megyünk együtt a fürdőszobába. Ha valami nem sikerül a nevelő néni segít, eközben magyaráz, megmutat mozdulatokat, beszélget velünk, így sok új dolgot ismerünk meg és sajátítunk el. A fenti tevékenységek és sorrendjük azért fontosak, mert így alakulnak ki helyes szokásaink és így, önállósodunk is.
 
8 órától 8ó 30percig
A nevelő néni terít, tálal, reggelit ad. Négyen ülünk egy asztalnál. Van olyan kisgyermek, aki tud segíteni a terítésnél, mert már önállóbb. A csecsemők a nevelő néni ölében ülve étkeznek-, eteti őket. A nagyobb- önállóbb gyermekek már tudnak segítség nélkül enni, de, ha kérik, a nevelő néni nekik is szívesen segít. Reggeli után, akinek szüksége van rá, pihenhet, alhat a tízórai megérkezéséig.
 
8 óra 30 perctől 11 óráig
Szabadon játszunk az udvaron, vagy a csoportszobában, időjárástól, évszaktól és az egészségi állapotunktól függően. A nevelő néni is kínál sokféle játéklehetőséget, amelyek fejlesztik a mozgásunkat, beszédünket, készségeinket stb. Érzelmi világunk, viselkedésünk, magatartásunk, társakkal való kapcsolatunk, ének- zenei, logikai készségünk is fejlődik. Sokszor mesél, verseket, mondókákat mond, képeket nézegetünk, énekel. Többszöri hallás után megjegyezzük és mi is tudunk énekelni, mesélni, verselni, mondókázni. Közben 10.00-kor tízórait kapunk. Ha gyümölcslé van azt játszás közben isszuk meg. Ha zöldséget, vitamintálat vagy gyümölcssalátát eszünk, ahhoz a megterített asztalhoz ülünk és úgy fogyasztjuk el. Játékidőben szoktunk bábozni, gyöngyöt fűzni is, festünk kézzel, ecsettel, rajzolunk, papírt hajtogatunk-, tépünk-vágunk, ragasztunk (tanuljuk az olló és ragasztó használatát) szeretünk gyurmázni is. Játékosan tornászunk,a csoportban, vagy a tornaszobánkban ahol új eszközökkel is ismerkedünk. Ha udvaron vagyunk, sokat szaladgálunk, kergetőzünk, kiabálunk, labdázunk, mászókázunk, biciklizünk, homokozunk, hintázunk és még sok minden mást is játszunk. Megtartjuk az ünnepeket is (anyák napja, húsvét, gyermeknap, télapó, karácsony, születésnapok, oviba menők búcsúja) és ezek némelyikére a Szüleinket, Nagyszüleinket, Testvéreinket is meghívjuk.
 
11.00- 11.45-ig

Készülődünk az ebédeléshez csoportonként, és alcsoportonként megyünk a fürdőszobába, úgy ahogy azt reggelizés előtt is tettük. Ha tisztálkodás után egy kicsit korábban érünk be a csoportszobába és még nincs bent az ebéd, természetesen játszunk addig, míg a nevelőnk az asztalhoz nem szólít, de ha nagyon fáradtak vagyunk, asztalhoz ülünk és beszélgetve, mesekönyvet nézegetve, pihenünk míg a nevelőnk elkezdi a terítést, tálalást
.
 
11 óra 30 perc és 12 óra között a kialakított sorrendben ülünk asztalhoz ebédelni.

Aki tud, vagy szeretne, az segíthet a terítésnél, és az étel tányérba merésénél, étkezés után pedig, a szennyes edény elvitelénél, naposok is lehetünk, ha szeretnénk. Így, önállósodunk. Ha nem tudunk önállóan kanalazni, vagy ha segítséget kérünk, a nevelőnk etet egy másik kanállal (segítő kanál), közben mi a saját kanalunkkal próbálkozhatunk, gyakorolhatjuk a merést. Étkezés közben beszélget velünk az ételekről, étkezésről, biztat a helyes étkezési szokások elsajátítására. Kortól és fejlettségtől függően ebéd után szájat öblítünk, vagy fogat mosunk. A bölcsiben csak a szájöblítést és a fogkefe használatot próbálgatjuk és gyakoroljuk. Fogkrémet csak oviban fogunk használni.
 
12 óra 30 perctől-15 óráig

Pihenünk, alszunk, a csoportszobában gyermekheverőn, vagy a teraszon levegőztető ágyakban. Teraszon kora tavasztól késő őszig időjárástól függően, de rendszeresen kint alszunk, téli időszakban csak alkalmanként. A nevelő nénik odafigyelnek, és csak akkor fektetnek ki télen a levegőztető ágyakba, ha az időjárás, az egészségünk, a hőmérséklet megfelelő ahhoz, hogy kényelmesen, nyugodtan alhassunk, jól érezzük magunkat, és ne fázzunk meg. A csoportban, alvás időben csend nyugalom van. A nevelőink altatnak bennünket: betakarnak, halkan dúdolnak, simogatják a hátunkat, vagy hasunkat, vagy arcunkat, vagy halk altató zene szól. Megkapjuk alvós kedvenceinket is, ez nyugtatóan hat ránk.
 
15 órától

Uzsonnához készülődünk, úgy ahogy reggelizés és ebédelés előtt is tettük. A sorrend itt annyiban változik, hogy ébredési sorrendben megyünk a fürdőszobába. Uzsonna befejezésének sorrendjében megyünk játszani a csoportszobába, vagy időjárástól függően az udvarra amíg Szüleink, vagy Kísérőink értünk jönnek, legkésőbb 17 óra 30 percig. Mielőtt hazaindulnánk a nevelőink tájékoztatják Szüleinket, Kísérőinket a velünk történt napi eseményekről: játéktevékenységünkről, hangulatunkról, új megnyilvánulásainkról, egészségi állapotunkról és amiről a Szüleink érdeklődnek.

Kedves Látogató!
Az itt leírt napirend általános napirend, de az évszakok, a gyermeklétszám, a gyermekek fejlettsége függvényében változó, a hozzá igazított nevelői munkarenddel együtt.